Geboortekaartje inlijsten
Maak van een geboortekaartje iets moois voor het leven!
Wat kun je zoal doen met een geboortekaartje zul je je wellicht afvragen. Onze lijstenmakers weten daar wel raad mee! Sinds jaar en dag krijgen we regelmatig de vrije hand als een trotse papa en mama of opa en oma met een geboortekaartje onze winkel binnen stappen voor een mooi kraamcadeau!
Stap voor stap gaan we je laten zien hoe wij te werk gaan bij het inlijsten van een geboortekaartje. Alvorens we beginnen vragen we altijd of het mogelijk is een extra kaartje te ontvangen. Hier kunnen we zoals je straks zult zien leuke effecten mee bereiken.
Het eerste stadium doen we samen. Bij ons in de winkel hebben we een alle kleuren houten of aluminium lijsten. Samen zoeken we de best passende lijst en passe-partout uit. In het voorbeeld kiezen we voor een houten lijst met zilver/blauwe afwerking. Tevens voor een enkel paste-partout met een linnen slemper. De linnen slemper geeft een jonge/frisse uitstraling aan het geheel.
Nadat de keuze voor materiaal gemaakt is en de afmetingen bepaald, beginnen we met het hakken van de lijst. Doordat wij een eigen lijstenmakerij hebben, hebben we veel lijsten voorradig. Het hakken van de lijst doen we op een ambachtelijke manier. Om te zorgen voor perfect sluitende hoeken doen we alles met de hand.
Nadat de lijst in de juiste maat is gehakt moet deze gemonteerd worden. Voor het monteren van de lijst gebruiken we houtlijm aangevuld met krammen. Deze krammen schieten we vanonder in de verstekken. De lijst zal nu ongeveer 30 minuten moeten drogen voor een perfect resultaat.
Voor het snijden van de passe-partout hebben we gekozen voor 3 vakken. De voorkant en 2 binnenkanten. Zoals bij stap 1 benoemd gaan we de vakken ondersteunen met een linnen slemper. Deze slempers maken we in eigen huis. Elke uitsnede wordt op deze manier voorzien van een leuk gekleurd randje.
Bij het kaartje gereed maken, snijden van het (tweede) kaartje een aantal elementen uit. Hierdoor maken we de inlijsting speels en creëren we diepte. Erg leuk natuurlijk om in dit geval het wolkje met een aantal sterren uit te snijden en deze ofwel op het bestaande wolkje te plakken, of de sterretjes door te laten lopen op het passe-partout. Ook gebruiken we bij voldoende ruimte nog wel eens de bekende muisjes die dan los achter het glas zitten.
Als alles gereed is monteren we de kaartjes precies in het midden van de gesneden gaten in het paste-partout. De blauwe lijntjes van de linnen slemper komen er nu mooi uit. Op naar de bescherming van het geheel: glas!
Alvorens we de inlijsting kunnen afwerken moet er nog een keuze gemaakt worden voor glas. In dit geval hebben we gekozen voor Artglass/museumglas. De eigenschappen van dit waanzinnige glas kunt u terugvinden in onze blog daarover. Als we het glas op maat gesneden hebben kunnen we alle elementen aan elkaar binden. Dit noemen we een sandwich. Door middel van een zuurvrij tape plakken we alles dicht zodat er geen beestjes of dergelijke tussen kunnen kruipen.
Na het maken van de sandwich zijn we klaar om het geheel in de lijst te monteren.
De laatste hand aan het geboortekaartje leggen we aan de achterzijde. Alles zit reeds stofdicht, maar voor een fraaie afwerking gebruiken we een karton. Deze nieten we op de lijst zodat alles netjes is afgewerkt. Na het nieten monteren we een ophangdraad. De draad spannen we van links naar rechts zodat het lijstje straks netjes aan de muur kan hangen.
Tevens monteren we aan de achterzijde 2 bumpers. Deze bumpers zitten onderin in de hoeken. Hiermee zorgen we ervoor dat er een kleine ruimte ontstaat tussen de inlijsting en de muur zodat er lucht tussen zit. Dit voorkomt vochtplekken en mogelijke spinnen en beestjes die via de muur op het kaartje gaan zitten.
Uiteindelijk een prachtig eindresultaat!